FUNKCJA: produkcja oliwy z oliwek, oleju i suszonych owoców
FUNKCJE DODATKOWE : laboratoria, sklep
KRAJ: Urugwaj
MIASTO: Maldonado
ADRES:Finca Jose Ignacio, Route 9km 156, Jose Ignacio Maldonado, Uruguay
UKOŃCZENIE BUDOWY: 2012
AUTORZY PROJEKTU: projektant: Marcelo Daglio Arquitectos, współpraca z Pablo Jaime i Ariel Sosa,
konstruktor: Pedro Baubeta
KONSTRUKCJA: żelbetowa
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 514,0 m²
STRONA INTERNETOWA: www.o33.com.uy/fincajoseignacio.html
CHARAKTERYSTYKA DZIAŁALNOŚCI , HISTORIA POWSTANIA OBIEKTU
0`33 Oil Factory powstało w 2012 w Urugwaju w wyniku zapotrzebowania na nowy budynek prężnie rozwijającej się firmy, słynnej w swoim kraju z oliwy z oliwek. Głównym wyzwaniem było skrócenie czasu na jego budowę. Projekt podzielony na dwie części o różnych funkcjach w procesie produkcji.
LOKALIZACJA
Budynek znajduje się na wzniesieniu, przy lokalnej drodze; został zaprojektowany tak, aby nie naruszać istniejących już plantacji drzew oliwnych. Bryłę usytuowano tak, aby również była atrakcją dla przejeżdżających przez pobliskie drogi turystów
PROGRAM FUNKCJONALNY
Pierwsza, większa część budynku zawiera (oprócz recepcji) główne sektory przeznaczone do procesu wytwarzana oleju i oliwy z oliwek. Są to sektory: mycia oliwek, mielenia oraz magazynowania gotowego produktu.
Mniejsza część budynku to sektory opakowań, laboratoria, sklepy, dodatkowe magazyny i inne usługi niezbędne przy produkcji oleju i oliwy z oliwek.
Oba te obszary, znacznie zróżnicowane przez funkcję, jak również przez ekspresję objętości architektonicznej połączone są częścią obiegu, który działa jako łącznik pomiędzy nimi, zapewniając jednolitość i dynamikę .
OPIS BUDYNKU
Założeniem projektu było stworzenie budynku w bliskiej korelacji z otoczeniem. Duży nacisk położono na dobór materiałów-związane z procesem przemysłowym, trwałe i wytrzymałe: żelbet, stal (powłoki płaskie budynku) oraz beton przemysłowy (podłogi). Budynek przemysłowy wypełniony jest również dziełami sztuki Enrique Broglia oraz Pawła Atchugarry - ostatni z nich to autor wyrzeźbionego drzewa oliwnego, stojącego przy wejściu.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
http://www.archdaily.com/
http://www.o33.com.uy/
http://www.marcelodaglio.com/
AUTOR OPRACOWANIA:
Barbara Dźwierzyńska
AUTOR OPRACOWANIA:
Barbara Dźwierzyńska
LOKALIZACJA
Budynek znajduje się na wzniesieniu, przy lokalnej drodze; został zaprojektowany tak, aby nie naruszać istniejących już plantacji drzew oliwnych. Bryłę usytuowano tak, aby również była atrakcją dla przejeżdżających przez pobliskie drogi turystów
PROGRAM FUNKCJONALNY
Pierwsza, większa część budynku zawiera (oprócz recepcji) główne sektory przeznaczone do procesu wytwarzana oleju i oliwy z oliwek. Są to sektory: mycia oliwek, mielenia oraz magazynowania gotowego produktu.
Mniejsza część budynku to sektory opakowań, laboratoria, sklepy, dodatkowe magazyny i inne usługi niezbędne przy produkcji oleju i oliwy z oliwek.
Oba te obszary, znacznie zróżnicowane przez funkcję, jak również przez ekspresję objętości architektonicznej połączone są częścią obiegu, który działa jako łącznik pomiędzy nimi, zapewniając jednolitość i dynamikę .
OPIS BUDYNKU
Założeniem projektu było stworzenie budynku w bliskiej korelacji z otoczeniem. Duży nacisk położono na dobór materiałów-związane z procesem przemysłowym, trwałe i wytrzymałe: żelbet, stal (powłoki płaskie budynku) oraz beton przemysłowy (podłogi). Budynek przemysłowy wypełniony jest również dziełami sztuki Enrique Broglia oraz Pawła Atchugarry - ostatni z nich to autor wyrzeźbionego drzewa oliwnego, stojącego przy wejściu.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
http://www.archdaily.com/
http://www.o33.com.uy/
http://www.marcelodaglio.com/
AUTOR OPRACOWANIA:
Barbara Dźwierzyńska
AUTOR OPRACOWANIA:
Barbara Dźwierzyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz