BANG BREWING
FUNKCJA: produkcja piwa
FUNKCJE DODATKOWE : lokal gastronomiczny
KRAJ: United States of America
MIASTO: Saint Paul, Minnesota
ADRES: 2320 Capp Road, Saint Paul, MN 55114
UKOŃCZENIE BUDOWY: 2013
AUTORZY PROJEKTU: Projektanci: Alchemy Architects, Generalny wykonawca: Stinson Builders
KONSTRUKCJA: siding z blachy falistej na konstrukcji stalowej
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: brak danych
STRONA INTERNETOWA: http://bangbrewing.com/
ŹRÓDŁA, LICENCJE: BANG BREWING http://bangbrewing.com/ Alchemy Architects http://www.weehouse.com/
CHARAKTERYSTYKA DZIAŁALNOŚCI , HISTORIA POWSTANIA OBIEKTU
Bang Brewing Company to pierwszy w 100% organiczny browar w Midwest. Niewielki rzemieślniczy zakład piwowarski powstał w 2013 roku z inicjatywy pary przedsiębiorców. Małżeństwo chciało by budynek ich browaru restauracyjnego odzwierciedlał charakter piwa, które warzą. Główną inspiracją dla projektantów było oczywiście piwo, a jak wiadomo naczynia do spożywania złocistego trunku (kufle, pokale, goblety) mają owalny przekrój stąd budynek z założenia miał stanąć na planie koła. Projektanci rozwijając owalną koncepcje sięgnęli do „architektonicznego klasyka” tj. Rzymskiego Panteonu rotundy o wymiarze 42,2m i gigantycznej kopule zwieńczonej oculusem. Budynek Bang Brewing jest proporcjonalnym odbiciem formy Panteonu.
Film przedstawiający przebieg budowy obiektu:
https://www.youtube.com/watch?v=ijLsj3z77xo
LOKALIZACJA
Minibrowar wybudowano w Stanach Zjednoczonych w mieście Saint Paul (stan Minnesota) przy drodze Capp Road. Obiekt sąsiaduje z przemysłową zabudową oraz towarową bocznicą. Naprzeciwko budynku rośnie kilkanaście drzew oddzielających zabudowania od terenów kolejowych.
PROGRAM FUNKCJONALNY
Budynek jest doskonałym przykładem browaru restauracyjnego(minibrowaru) w którego przestrzeni restauracyjnej dla klientów umiejscawia się naczynia warzelni, dzięki czemu klienci mogą obserwować proces produkcji piwa. Dzięki owalnej formie budynku rozmieszczenie linii technologicznej jest proste i intuicyjne dla poszczególnych procesów warzenia piwa zaczynając od transportu składników, zacierania, gotowania, filtracji, schładzania, fermentacji, leżakowania aż do sprzedaży i konsumpcji przy ladzie baru. Jednoprzestrzenne wnętrze zostało złamane prostokątną formą w której znajduję się zaplecze baru (chłodnia), ubikacja oraz pomieszczenie porządkowe.
OPIS BUDYNKU
Sidingowa rotundę o dwóch wejściach i dziewięciu prostokątnych oknach przykryto kopułą zwieńczoną kolistym świetlikiem. Konstrukcja ścian jest obustronnie wykonana z blachy falistej wypełnionej izolującą pianką natryskową typu R-28. Ława fundamentowa na planie koła wraz z posadzką na żwirowej podsypce wylane zostały z betonu o wysokiej wytrzymałości. Wnętrze uzyskało efekt czystości i sterylności dzięki spolerowanej betonowej posadzce, wyeksponowanych nierdzewnych naczyniach warzelni oraz baru wykończonego stalą nierdzewną. Dla ocieplenia jednoprzestrzennego wnętrza chłodnia(zaplecze baru) i sanitariat dla klientów obito deskami, które odzyskano z palet pochodzących z budowy.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
http://www.weehouse.com/
http://www.archdaily.com/453313/bang-brewing-alchemy-architects/
AUTOR OPRACOWANIA:
Michał Rams
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz