FUNKCJE DODATKOWE : Degustacja win
KRAJ: Turcja
MIASTO: Torbali
ADRES: 35860 Torbali
UKOŃCZENIE BUDOWY: 2014
AUTORZY PROJEKTU: Kreatif Architects (Aydan Volkan, Selim Cengic, Gorkem Volkan, Evren Yildirim, Ayse Akbas)
KONSTRUKCJA: Żelbetowa (podziemie) i stalowa (parter)
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 4000 m²
LA Winery to firma założona w regionie znanym głównie z uprawy winorośli. Swoją działalność skupia wokół uprawy winogron oraz wytwarzania i przechowywania wina. Projekt budynku związany jest z poszerzeniem zakresu usług firmy oraz przyciągnięciem klientów za pomocą połączenia dotychczasowej funkcji z dodatkową. Projekt rozpoczęto w 2010 roku przez tureckie biuro projektowe Kreatif Architects, budowa trwała 2 lata (2012-2014r.).
LOKALIZACJA
Winnica znajduje się 40km w kierunku południowo – wschodnim od tureckiego miasta Izmir, w regionie Torbali. Jest to wiejski teren z bardzo żyzną glebą, pozwalającą na uprawę winorośli. Miasto położone jest w starożytnej metropolii śródziemnomorskiego regionu klimatycznego. Jest ono jednym z najsłynniejszych ośrodków winiarskich Morza Egejskiego (również ze względu na głęboko zakorzenioną tradycję uprawy winorośli). Budynek został usytuowany w północno-zachodniej części areału - na wzniesieniu, dzięki czemu można z niego obserwować uprawy znajdujące się na osi północ – południe.
PROGRAM FUNKCJONALNY
Dwoma podstawowymi funkcjami budynku są: degustacja wina (parter) oraz przechowywanie wina (piwnica). Te dwa elementy składowe programu wymagają utrzymania różnych warunków środowiskowych. Przestrzeń degustacji win jest jasna (zorientowana przeszkleniami na południe), ma przyjazną atmosferę, posiada naturalną wentylację. Natomiast w piwnicy klimat musi być kontrolowany ze względu na wymagania w przechowywaniu wina. Rozdzielenie funkcji budynku nastąpiło przez umieszczenie jednej z nich na parterze, a drugiej w podziemiu, zaś połączenie ich uzyskano w wyniku umieszczenia w podłodze parteru szerokich okien, z których widać wzajemnie poziomy. Dzięki temu zabiegowi otrzymano również „wizualną relację” klienta znajdującego się na parterze, który może oglądać jednocześnie surowe owoce na polach uprawnych oraz produkt końcowy przechowywany w piwnicy.
OPIS BUDYNKU
Podziemie budynku zostało wykonane z krzywoliniowych powierzchni betonowych, skonstruowanych za pomocą stalowych form. Dzięki temu w przekroju kształtem przypomina ono beczkę. Przestrzeń degustacyjna nad ziemią składa się z konstrukcji stalowej o dużych rozpiętościach belek w połączeniu z elementami drewna i kamienia naturalnego. Wnętrze budynku posiada surową formę, jest bardzo wysublimowane, co odpowiada prestiżowi profilu firmy. Z pomieszczeń dyrekcji oraz sali konferencyjnej można bezpośrednio obserwować miejsce przechowywania beczek z winem. Dyrekcja posiada również osobne wejście do budynku. Parter mimo jednej podstawowej funkcji, rozdzielony jest na kilka poszczególnych, takich jak: sala szkoleniowa, otwarte biuro, przestrzeń prezentacji i degustacji win, bar, sklep oraz taras widokowy. Przestrzenie dla klientów są wyraźnie wyeksponowane.
Fasady budynku zostały utrzymane w charakterze naturalnie łupanych kamieni oraz starannie wykonanych, drewnianych wykończeń. Budynek mimo wykorzystania ciężkiego materiału, jakim jest kamień, sprawia wrażenie bardzo lekkiego. Występuje tutaj dużo przeszkleń – szczególnie od południowej strony – dzięki czemu wnętrze budynku jest jasne i przyjemne dla użytkowników. Istniejące drzewa, zostały uwzględnione w fazie projektowania krajobrazu i potraktowane jako naturalne przedłużenie budynku. Całość założenia jest dobrze wkomponowana w śródziemnomorski krajobraz i stanowi znakomity przykład na prawidłowe zagospodarowanie przestrzeni przemysłowej, jaką jest winiarnia.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
http://archdaily.com (http://www.archdaily.com/590214/la-winery-kreatif-architects/ )
http://designboom.com (http://www.designboom.com/architecture/kreatif-mimarlik-architecture-la-winery-turkey-01-09-2015/ )
AUTOR OPRACOWANIA:
Beata Raś
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz