niedziela, 21 czerwca 2015

Navarro Correas Winery 

FUNKCJA: winnica/produkcja win
FUNKCJE DODATKOWE : miejsce rekreacyjne, kulturalne(organizacja imprez, koncertów, wystaw sztuki)
KRAJ: Argentyna
MIASTO:  Luján de Cuyo
ADRES: San Francisco del Monte, Godoy Cruz, Mendoza, Argentyna
UKOŃCZENIE BUDOWY: 2009
AUTORZY PROJEKTU: aft Arquitectos - Atelman - Fourcade - Tapia Arquitectos
KONSTRUKCJA: beton prefabrykowany(podstawa budynku) oraz stal Corten (dach/wykończenie)
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 15,096 m2
STRONA INTERNETOWA: http://www.navarrocorreasreserva.com/

CHARAKTERYSTYKA DZIAŁALNOŚCI , HISTORIA POWSTANIA OBIEKTU
Navarro Correas Winery jest winnicą, której zadaniem było połączenie dwóch różnych aspektów dotyczących wytwarzania wina: kilkuwiekowej tradycji oraz potrzeby dostosowania produkcji do wymogów rynku i wzrosu ciągłego zapotrzebowania na produkt finalny - wino. Całość założenia ma uosabiać wartości promowane przez firmę : ekskluzywność produkowanych win oraz szacunek dla pięknego położenia geograficznego - co ma swój oddźwięk w estetyce budynku. 
Budynek przeznaczono na produkcję czerwonych win z segmentu premium - jego zdolność produkcyjna w ciągu roku to 4 mln litrów. 

LOKALIZACJA
Zaprojektowany obiekt znajduje się w Argentynie, w mieście Luján de Cuyo, przy ulicy San Francisco del Monte. Budynek zlokalizowano w centrum 50-hektarowej działki obejmującej plantację winogron. Otaczający teren ma charakter górzysty - w tle założenia widnieje pasmo górskie Mendoza.

PROGRAM FUNKCJONALNY
Konfiguracja projektu wynika z harmonizacji trzech głównych sektorów, które identyfikują proces winnicy: obszar zbiorów winogron i fermentacji, sektor do przechowywania w beczkach i obszar na starzenie w butelkach. Wszystkie trzy sektory zorganizowano w trójkątnej bryle optymalizując przy tym powiązania funkcjonalne. 
Względne położenie każdego z sektorów założenia wynika z konieczności zapewnienia optymalnej organizacji pracy w odpowiedzi na ich specyficzne potrzeby, a nie z arbitralnych decyzji estetycznych. W ten sposób, na przykład, korytarz z beczkami charakteryzujący się dużą masą termiczną, znajduje się po zachodniej stronie budynku, aby działać jako bariera ochronna dla silnego słońca po południu i niepożądanego wiatru. Obszar zbioru winogron, które powinny być świeże w lecie (podczas rzeczywistego czasu żniw), ma orientację południowo-wschodnią w celu zminimalizowania wpływu słońca i przyrostu temperatury. Natomiast obszar usługowo-administracyjny znajduje się w sektorze północno-zachodnim w celu uniknięcia kolizji z działalnością przemysłową skoncentrowaną w południowej części. Ta lokalizacja ma również umożliwić korzystanie z pięknych widoków na pasmo górskie Mendoza.  
Ważną decyzją architektów stał się również projekt konstrukcji dachu: otwiera się on  w kierunku  południowym za pomocą okien dachowych. Ma to na celu umożliwienie dopływu światła dziennego, zapewniając równocześnie niezbędną wentylację wymaganą do usunięcia potencjalnie śmiertelnej dawki dwutlenek węgla, wytwarzanej w procesie fermentacji.
Dodatkowo projekt obejmuje obszar umożliwiający przyjmowanie gości: w niektórych miejscach można obserwować działanie winnicy bez ingerencji w jej proces, cieszyć się wyjątkowym środowiskiem przyrodniczym, wziąć udział w koncercie, kontemplować wystawę sztuki, poczytać książkę, zrobić grilla, a także spotykać się z przyjaciółmi. Ważna tutaj jest architektura krajobrazu obejmująca projekt rowów irygacyjnych, przechodzących w małe fontanny i wodospady, tworząc wyjątkowy klimat miejsca.

OPIS BUDYNKU 
Budynek winnicy charakteryzuje się specyficzną estetyką - jest budynkiem industrialnym, który stał się punktem orientacyjnym w regionie. Celem architektów było nadanie mu rozpoznawalnej i niepowtarzalnej tożsamości, która miała charakteryzować wizerunek znanej marki Navarro Correas. 
Pierwszym zabiegiem było utworzenie trójkątnej bryły budynku, która obrazuje założenia funkcjonalne, a dodatkowo posiada bardzo charakterystyczny kształt.
Ważnym krokiem projektowym było wykorzystanie nierówności terenu, zagłębiając część budynku w ziemi: pozwoliło to na wykorzystanie potencjału, jaki niesie ze sobą taki zabieg – ziemia stanowi jednocześnie barierę i oparcie budynku, spełnia rolę naturalnej chłodni, a także pozwala wpisać się delikatnie w otaczające środowisko.
Ostatnią istotną decyzją było dobranie specyficznej palety materiałów, które mają symboliczne znaczenie: podstawa z prefabrykowanego betonu idealnie dopasowuje się do przemysłowego charakteru projektu, a kompleks dachu, utrzymany w stali kortenowskiej, ma nawiązywać do ważnych cech założenia:
charakterystyczny kolor i tekstura ma znaleźć odwzorowanie w naturalnym kontekście otaczającego pasma górskiego Mendoza;
Corten posiada charakterystyczną właściwość - jako stop stali ma właściwości korodujące w wyniku działania czynników atmosferycznych -  co czyni go żywym materiałem. Ta cecha dotyczy także właściwości wina, które jest również produktem ciągłej ewolucji. 
Dodatkowym argumentem do zastosowania tego typu stali było to, że nie wymaga ona szczególnej ochrony przed korozją, jak większość innych metali, a potrzeba konserwacji jest znacznie mniejsza. 



















ŹRÓDŁA INFORMACJI: 
http://www.archdaily.com/67962/navarro-correas-winery-aft-arquitectos/
http://panidyrektor.pl/nowoczesne-winiarnie-navarro-correas-winery-architektura-przemyslowa/

AUTOR OPRACOWANIA:
Martyna Czeluśniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz