Carlsberg Innovation, Centrum Badań i Rozwoju
FUNKCJA: tworzenie i rozwijanie receptur piw Carlsberg
FUNKCJE DODATKOWE : degustacja piw
KRAJ: Francja
MIASTO: Obernai
ADRES: Boulevard de l’Europe, Obernai, France
UKOŃCZENIE BUDOWY: 2014
AUTORZY PROJEKTU: projektant generalny: Benoît RAUX (biuro projektowe S&AA)
KONSTRUKCJA: stalowa
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 9,400 m²
CHARAKTERYSTYKA DZIAŁALNOŚCI , HISTORIA POWSTANIA OBIEKTU
Duńska międzynarodowa firma produkująca piwa- Carlsberg, postanowiła założyć swoje Międzynarodowe Centrum Innowacji w Obernai, na terenie swojej spółki zależnej- Kronenbourg- głównego francuskiego browaru.
Celem założenia jest tworzenie oraz rozwijanie receptur wszystkich piw Carlsberg na francuskim i międzynarodowym rynku.
Jest przedstawicielem Carlsberg Group i Brasseries Kronenbourg.
LOKALIZACJA
Obiekt znajdje się we Francji, w mieście Obernai, przy drodze nr 501 (krzyżującej się z Boulevard de l’Europe) przy wejściu na tereny przemysłowe. W pobliżu znajduje się Brasseries Kronenbourg.
PROGRAM FUNKCJONALNY
Obiekt podzielony jest na cztery części funkcjonalne: biura, laboratoria, zaopatrzenie, przetwórstwo.
Każdy z elementów ulokowany został na działce zgodnie z jego przeznaczeniem. Głównym zadaniem budynku jest praca nad recepturami piw, ich jakością, poprawą technologii produkcji, itp. Stąd powierzchnia użytkowa związana z produkcją i badaniami stanowi 60% całości, ponadto korelująca z nimi część zaopatrzeniowa (18%). Natomiast część administracyjna zajmuje pozostałe 22%.
O
PIS BUDYNKU
Ideą było stworzenie budynku, który w spektakularny sposób odzwierciedla innowacyjność działalności badawczej i jej rozwój.
Uwagę przyciąga wykończenie elewacji oraz element frontowy przypominający skrzynkę piwa.
Biura i laboratoria są szeroko przeszklone dzięki czemu korzystają z naturalnego światła, natomiast pionowe listwy drewniane osadzone przed fasadami stanowią filtr wizualny i słoneczny. Ich układ tworzy płynne przejścia, na kształt fali, akcentując jednocześnie wejścia do budynku.
Główne wejście do budynku wyraźnie wskazuje wspomniana 'skrzynka piwa' niejako zanurzona pod kątem w wodzie/ gruncie (zależnie od perspektywy patrzenia). Wewnątrz niej znajduje się pokój piwnej degustacji.
Główne składniki stosowane do obróbki piwa są przedstawione na całym budynku.
Staw wypełniony wodą tworzy lustrzany efekt i ożywia drogę dla pieszych w stronę wejścia. Łaty tworzące filtr na fasadzie nawiązują do upraw chmielu. Wreszcie monumentalne pole jęczmienia, które jest nadrukowane na elewacji od strony drogi.
Parking dla budynku administracyjnego i reszty terenu przemysłowego znajduje się na północ. Fabryka posiada własne uzdatnianie wody na wschodzie działki, z ogromną podziemną siecią wodociągową.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
http://www.archdaily.com/
AUTOR OPRACOWANIA:
Karolina Urban
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz