niedziela, 21 czerwca 2015

FABRYKA CZEKOLADY

FUNKCJA: produkcja czekolady
FUNKCJE DODATKOWE : muzeum
KRAJ: Brazylia
MIASTO: Caçapava, Sao Paulo 
ADRES: Sao Paulo 
Via Dutra, Caçapava, SP
UKOŃCZENIE BUDOWY: 2011
AUTORZY PROJEKTU: projektant generalny: Metro Arquitetos Associados, projekt konstrukcyjny : Companhia de Projetos - inż. Heloisa Maringoni
KONSTRUKCJA: stalowa
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 1850 m²
ŹRÓDŁA, LICENCJE: http://architectuul.com/architecture/nestle-chocolate-factory-museum-brazil http://www.e-architect.co.uk/brazil/nestle-factory-cacapava, http://www.metroo.com.br/projects/view/67/3

CHARAKTERYSTYKA DZIAŁALNOŚCI , HISTORIA POWSTANIA OBIEKTU
Pierwszy budynek fabryki czekolady został wybudowany 1960r z dodatkową funkcją muzeum. W 2009 roku powstał projekt na przebudowę fabryki. Głównym celem projektantów było oddzielenie pracowników produkcji od gości zwiedzających, oraz wyeksponowanie budynku poprzez utworzenie dominanty krajobrazowej przy autostradzie łączącej Sao Paulo i Rio de Janeiro. Zrealizowano to poprzez utworzenie kładki wokół budynku z dwoma wieżami o wysokości 17m.

LOKALIZACJA
Obiekt znajduje się przy autostradzie łączącej Rio de Janeiro i San Paulo, w miejscowości Caçapava.
PROGRAM FUNKCJONALNY

Obiekt łączy w sobie produkcję czekolady z częścią ekspozycyjną, którą stanowi muzeum. Funkcje te są oddzielone od siebie dobudowaną kładką, która jest przeznaczona tylko dla osób zwiedzających. W ten sposób goście mogą oglądać produkcję, a także zwiedzać muzeum. 

OPIS BUDYNKU 
Najbardziej widocznym elementem obiektu  jest żywy czerwony odcień elewacji wież i przejść dla zwiedzających, z laminowanych szyb. Ta część budynku wykonana jest w konstrukcji stalowej. Składa się z dwóch wież o wysokości 17m, gdzie jedna to wejście druga wyjście. Wieże połączone są ze sobą nadwieszonymi przejściami, które zlokalizowane są wokół całego budynku. Konstrukcja stalowa wież i kładek składa się z rurowych elementów, służących również za wsparcie dla szkła i paneli . Podłoga składa się z perforowanej blachy, przyczynia się to do naturalnej wentylacji i drenażu. Dach wykonany jest z płyt stalowych EPS o podwyższonej wydajności akustycznej i termicznej.
Muzeum umożliwia oglądanie całego etapu produkcji czekolady. Podzielone jest na 10 części, każda z nich odpowiada kolejnemu etapowi; od używanych surowców do etapu pakowania.

ŹRÓDŁA INFORMACJI: 
http://architectuul.com/architecture/nestle-chocolate-factory-museum-brazil http://www.e-architect.co.uk/brazil/nestle-factory-cacapava 

AUTOR OPRACOWANIA:
Paulina Faltyn






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz