FUNKCJA: produkcja wina
FUNKCJE DODATKOWE : gastronomia,handel, rozrywka
KRAJ: Hiszpania
MIASTO: region Ribera del Duero
ADRES:
09370 Gumiel de Izán, Burgos
Burgos
Hiszpania
UKOŃCZENIE BUDOWY: 2010
AUTORZY PROJEKTU:
Autor: Foster + Partners,
Współpraca: Prointec
Konstrukcja: Arup
Instalacje mechaniczne i elektryczne: Arup
Geodeta: DLE
Dodatkowe konsultacje: Claude Engle
KONSTRUKCJA: żelbetowa, w najwyższym miejscu 10,5 m wysokości
Betonowa konstrukcja z prefabrykowanymi elementami tam, gdzie konstrukcja jest odsłonięta , a tam gdzie konstrukcja jest pod ziemią – wykonana na miejscu (np. konstrukcja ścian oporowych) .
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 12 500 m²
STRONA INTERNETOWA: http://www.bodegasportia.com/
Grupa Bodegas Faustino istnieje od około 150 lat. Posiada 650 ha winnic w najlepszych rejonach Hiszpanii. Jest właścicielem jednych z największych winnic. Eksportuje wino do ponad 70 krajów świata. Zdobywca wielu nagród.
Widoczna z głównych arterii łączących Madryt z Bilbao, winiarnia miała być symbolem grupy, która tworzy nową markę, Bodegas Portia. Projekt był dla projektantów okazją do świeżego spojrzenia na winiarnię jako nowy typ budynku, z użyciem topografii terenu do pomocy w procesie produkcji wina. Stworzono również optymalne warunki pracy przy jednoczesnym obniżeniu zapotrzebowania na energię i zmniejszeniu ingerencji w otoczenie.
LOKALIZACJA
Bodegas Portia jest nową winiarnią grupy Faustino. Zlokalizowana jest w Ribera del Duero, jednym z najprężniej działających regionów Hiszpanii zajmujących się produkcją wina. Użyto naturalnej topografii terenu by wspomóc i ułatwić proces produkcji oraz by stworzyć optymalne warunki pracy, z jednoczesnym obniżeniem zapotrzebowania budynku na energię i zredukowaniem jego wizualnego wpływu na otoczenie. Region Ribera del Duero, oddalony o około 150 kilometrów na północ od Madrytu, ma niezwykle chłodne zimy, a także gorące lata z ograniczonymi opadami.
PROGRAM FUNKCJONALNY
Największy sukces budynku leży właśnie w rozwiązaniach funkcjonalnych. Wykorzystując naturalną zróżnicowaną rzeźbę terenu, droga wspina się na dach budynku, dając możliwość, by zebrane winogrona były zrzucane prosto w dół do pojemnika, tzw leja, gdzie proces produkcji wina ma swój początek. Niezwykły trójlistny, rozczłonkowany układ jest logicznym rezultatem podziału procesu produkcji wina na trzy główne, zasadnicze etapy. Użycie grawitacji by wspomóc obieg wina poprzez budynek oraz współpraca między trzema częściami budynku sprawia, że proces produkcji przebiega szybko i efektywnie – podnosi wydajność do maksimum i jednocześnie minimalizuje zniszczenie winogron i wina na różnych etapach przygotowania.
Istnienie różnych potrzeb i wymagań w każdym z 3 etapów produkcji– fermentacji w stalowych kadziach, dojrzewania w dębowych beczkach, a na końcu dojrzewania w butelkach – dyktuje 3 odrębne części bryły które są kontrolowane przez centrum zarządzania, zlokalizowane w rdzeniu budynku. Skrzydła obiektu, w których zmagazynowane są beczki i piwnica z winem są częściowo zagłębione w ziemię, zapewniając korzystne warunki do starzenia, podczas gdy skrzydło fermentacji jest odsłonięte, pozwalając dwutlenkowi węgla się ulotnić. Takie osadzenie budynku jest także niezbędną częścią energooszczędnych strategii. Pozwala to budynkowi wykorzystywać termiczne właściwości ziemi w połączeniu z termiczną masą betonowej konstrukcji w celu regulacji wewnętrznego klimatu.
OPIS BUDYNKU
Budynek jest oryginalny i nowoczesny. Charakteryzuje go specyficzny, trójpodzielny układ funkcjonalny. Idealnie wtapia się w krajobraz, a wręcz go uzupełnia. Zastosowano nowoczesne technologie i rozwiązania funkcjonalne. Wykorzystano materiały typowe dla otoczenia jak również typu budynku. Odbiera się go w sposób wertykalny, choć charakterystyczne ukośne kształty nadają mu dynamiki i lekkości. Bryła jest raczej minimalistyczna, nie zaburza otoczenia, tylko z nim współgra. Trójdzielny plan odzwierciedla trzy podstawowe etapy produkcji. Fermentację, dojrzewanie w beczkach i dojrzewanie w butelkach. Dwie części są zagłębione w naturalnym stoku by być dostępne dla ciężarówek i by wykorzystać izolacyjność masywu ziemi. Obiekty związane z zarządzaniem i obsługą odwiedzających, są strategicznie zlokalizowane w centrum budynku. Strefa usługowa znajduje się na poziomie antresoli. Zaprojektowano też restaurację z widokiem na otoczenie.
Głęboki okap dachu zapewnia cień i budynek jest zaprojektowany tak, by można było kontrolować i regulować temperatury wewnątrz, jednocześnie redukując zapotrzebowanie na energię. Na dachu zamontowano panele fotowoltaiczne.
Materiały:
Czasza dachu zacienia oszklone atria i odsłonięte kadzie. Jednocześnie dach wyposażony jest w panele fotowoltaiczne. Konstrukcja jest obita stalowym gontem, którego kolor podkreśla naturalne odcienie pól uprawnych.
Proste materiały używane w winiarniach: stal, szkło, drewno. Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie desek z beczek w kolorze burgundu na elewacji budynku.
Budynek pokryty płytkami ze stali Corten w ziemistych odcieniach.
Energooszczędność:
Głęboki okap dachu zapewnia cień, a budynek jest zaprojektowany tak, by można było kontrolować i regulować temperatury wewnątrz, jednocześnie redukując zapotrzebowanie na energię. Część skrzydeł winiarni zakopana w ziemi dla uzyskania lepszych efektów temperaturowych. Panele fotowoltaiczne wkomponowane w strukturę dachu.
Jako odzwierciedlenie wzrostu turystyki związanej z winem i jego wagi w przemyśle, powstała publiczna galeria w sercu winiarni, na oszklonej antresoli. Pozwala to zwiedzającym na obejrzenie rożnych faz i etapów produkcji. Pomiędzy skrzydłami, obszar recepcji z tarasami i fontanna z widokiem na pola uprawne.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
http://www.dezeen.com/
http://www.archdaily.com/
http://www.fosterandpartners.com/
http://architizer.com/
http://www.e-architect.co.uk/
AUTOR OPRACOWANIA:
Anna Więcław
Ładnie to wygląda.
OdpowiedzUsuń