FUNKCJA: produkcja i badania nad roślinami
FUNKCJE DODATKOWE : brak
KRAJ: Hiszpania
MIASTO: Granada
UKOŃCZENIE BUDOWY: od roku 2010!
AUTORZY PROJEKTU: projektant generalny: Ramón Fernández-Alonso , projekt konstrukcyjny: Esteban Vargas , Współpracownicy: Alfonso Montilla, Jorge Mingorance Gonzalo wykonawcy Arias budynku: invester UTE , firma: Terres S.L.
KONSTRUKCJA: stalowa
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 6,778 m²
STRONA INTERNETOWA: http://www.fernandezalonso.com/proyectos.php?listEntrada=116
Zakłady produkcji artykułów spożywczych i produktów farmaceutycznych prowadzą do procesów produkcyjnych mających wspólne obszary, w niektórych przypadkach. Projekt ten został więc opracowany w celu określenia tych punktów wspólnych i połączenia ich; zorganizowania wzorców ruchu, aby połączyć je w obszarach przestrzennych i strukturze funkcjonalnej projektu , w trzech poziomach w jednym budynku.
LOKALIZACJA
Brak informacji na temat szczegółowej lokalizacji
PROGRAM FUNKCJONALNY
Górny poziom jest przeznaczony na badania, niższy poziom do produkcji: praca / obsługa i średni poziom do prezentacji i nauczania.
Na dolnym poziomie, podział produktów i materiałów do załadunku i rozładunku na dwie części z niezależnym zewnętrznym dostępem dla każdej sprawia, że jest bardziej przestrzennie zorganizowany z praktycznym zakładem produkcyjnym, dodając, logiczny, sekwencyjny aspekt procesu, który zaczyna się od rozładunku materiałów i kończy się ładowaniem w gotowym produkcie bez przekraczania wzorców ruchu, dzięki ruchowi pionowemu. Pomieszczenie wytwarzania energii znajduje się na tym poziomie, oddzielone od reszty instalacji i klimatyzacji powietrza pomieszczenie dla całego budynku znajduje się na antresoli.
OPIS BUDYNKU
W budynku znajduje się zakład produkcji i badań nad roślinami do produkcji artykułów spożywczych i produktów farmaceutycznych.
Najbardziej konkretne obszary ruchu organizowane są już od wejścia do budynku na poziomie średnim. Szatnie znajdują się na górnym poziomie, unikając w ten sposób ruchu dwukierunkowego, co daje również lepsze wykorzystanie pionowego ruchu bez mieszania wzorców ruchu. Cała roślina jest zorganizowana wokół osi, centralny korytarz, który znajduje się na piętrze, umożliwia on dostęp do dwóch zakładów: produkcji i „Foodstuffs” , a także organizację i strukturyzację budynku poprzez tworzenie hierarchii obszarów w pozostałej części budynku.
Światło: Górny poziom: ujednolicone, ekspozycja północna. Oświetlenie laboratoryjne pochodzi przede wszystkim z świetlików w kształcie migdałów zainstalowanych w suficie. Te świetliki są obsługiwane przez arkusze składające się z belek żelbetowych ścian, odcinając je od południowej ekspozycji.
Dolny poziom: wschód-zachód, filtruje światło. Na tym poziomie, podwyższony obszar ruchu chroni budynek przed zachodnim gradientem światła. Wschodnie światło przechodzi przez otwór w kształcie migdałów w arkuszu wody w elewacji Campus.
ŹRÓDŁA INFORMACJI:
http://www.archdaily.com/466452/research-and-production-plant-for-pharmaceutical-and-food-products-ramon-fernandez-alonso/
AUTOR OPRACOWANIA:
Monika Skoczeń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz